A Tour de Hongrie szabadalmával kapcsolatos tájékoztatás

mkszsz

Hivatkozással egyes kerékpáros portálokon megjelent közleményre, miszerint a „Vuelta csapata az idén felvállalja a Tour de Hongrie Magyar Körverseny szervezési feladatait”, az alábbiakról tájékoztatom Tisztelt tagjainkat, versenyzőinket, sportszakembereinket, a kerékpársport iránt érdeklődőket, és nem utolsó sorban az EMMI Sportért Felelős Államtitkárságát.

 

Tájékoztatás a 2015. évi Tour de Hongrie megszervezéséről szóló sajtóközleményben foglalt állításokról

 

Hivatkozással egyes kerékpáros portálokon megjelent közleményre, miszerint a „Vuelta csapata az idén felvállalja a Tour de Hongrie Magyar Körverseny szervezési feladatait” tájékoztatom a Tisztelt tagjainkat, versenyzőinket, sportszakembereinket, a kerékpársport iránt érdeklődőket, és nem utolsó sorban az EMMI Sportért Felelős Államtitkárságát, hogy a magyar országúti kerékpársport versenyrendszerének kialakításért, a versenyek szervezéséért kizárólagosan felelős Magyar Kerékpáros Szakági Szövetség (MKSZSZ) a fenti közleményből szerzett tudomást a versenyszervezési szándékról. A sajtóhír megjelenése óta sem kereste senki az MKSZSZ-t egy ilyen kezdeményezéssel.

Néhány éve számunkra teljes sikerrel zárult egy évekig tartó jogvita. Sikerült megtartani a kerékpársport közössége számára azt az értéket, amelyet a Tour de Hongrie név, és a körverseny közel egyévszázados múltjával képvisel. A nevet és mindazt az értéket, ami ezzel együtt jár, az a cég, illetve tulajdonosa kívánta elvenni, amelyik most – mindenfajta felkérés, engedély nélkül – „felvállalja a verseny szervezését”.

A Vuelta Kft. ügyvezetőjét nem terheli gondatlanság amiatt, hogy elmulasztotta a kapcsolatfelvételt az MKSZSZ-szel a verseny megrendezéséhez és a név használatához.

A Vuelta Kft. ügyvezetője szándékosan mellőzte ezt a kiinduló lépést, mivel a Magyar Kerékpársportok Szövetsége korábbi elnökeként, és a Magyar Mountain Bike Szakági Szövetség jelenlegi elnökeként tisztában van azzal, hogy mi az eljárásrend akkor, ha valaki bármelyik kerékpáros szakág versenyrendszerében versenyt kíván szervezni. És a Vuelta Kft. ügyvezetője tisztában van a „Tour de Hongrie” megnevezés használatával is. Évekkel ezelőtt a Magyar Szabadalmi Hivatal egy magánszemély védjegybejelentési ügyében a Tour de Hongrie ábrás megjelölés védjegyként való lajstromozását megtagadta. A magánszemély azonos a Vuelta Kft. egyik ügyvezetőjével. A Tour de Hongrie ábrás megjelölés védjegyjogosultja 201918 lajstromszám alatt az MKSZSZ. Ezért engedélye nélkül az nem használható.

Rögzíteni kívánom a Vuelta Kft. számára is: az MKSZSZ jogszabályi kötelezettségei miatt nem tud, és nem is kíván eltérni eddigi gyakorlatától, tehát bármilyen versenyt, aminek szerepelnie kell a versenynaptárában, engedélyeznie kell. A pálya, országúti, terem, terep kerékpáros szakágakban az összes sportrendezvény szervezése az MKSZSZ kizárólagos hatásköre. Az engedélyezési eljárás megindításához elnökségünk várja a Vuelta Kft. megkeresését.

2015. május 1.

Törzsök Zsolt,
MKSZSZ elnök

 

2015-ben újraindul a Magyar Körverseny a Tour de Hongrie

A Vuelta Sportiroda 2001. és 2005. között szervezte meg az évről évre egyre színvonalasabb versenyt. Kilenc év után, ez év augusztus 4-9. között ismét a Vuelta csapata lesz az, akik felvállalják a szervezési feladatokat, bevonva a lehető legtöbb kerékpáros klubot a szakmai munkába. Több hónapos előkészítést követően, május első hetében a sajtó számára is bemutatják az útvonalat és a főtámogatókat.

Ez az év sok tekintetben határkő lehet a magyar kerékpársport életében. Idén eldől, hogy az évek óta zajló viták és belső feszültségek végképp felőrlik-e a sportágat, vagy megerősödnek, és egységbe tömörülnek az egyesületek. A sportág egységét, és a szakágak összetartozását jól szemléltetheti egy olyan nemzeti körverseny, amelyen az országúti szakág hazai és nemzetközi versenyzői mellett megmutathatják magukat a mountain bike, a trial, a terem vagy akár a freestyle szakágak képviselői is, a célvárosokban rendezett látványos programokban. A Tour de Hongrie szervezésével a Vuelta Sportiroda tenni szeretne azért, hogy elősegítse a sportág megújulását, és hogy kerékpársport elfoglalja méltó helyét a sportot szeretők szívében.

A versennyel kapcsolatos részletekről a május első hetében, az Emberi Erőforrások Minisztériumával, illetve a Sport Államtitkársággal közösen tartandó sajtótájékoztatón számolnak be a szervezők. Ekkor indítják el a verseny honlapját is, a www.tourdehongrie.hu címen.