Harmadik alkalommal rajtol a V4 nemzetközi kerékpárverseny

2015v4sajtaj00

Immáron harmadszorra, az idei évben is eldördül a startpisztoly és május 16-án Csehországban kezdetét veszi a 2015. évi Visegrád 4 Kerékpárverseny. A négy állomásból álló nemzetközi megmérettetés harmadik színtere a magyar szakasz, mely a WestEnd főbejáratától rajtol május 23-án 12 órakor. A verseny fővédnöke Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

“A nemzetközi kerékpárverseny célja a visegrádi együttműködés népszerűsítése, a közös visegrádi identitás erősítése. Ez a kezdeményezés azért is rendkívül fontos, mert a társadalmi kapcsolatok a külpolitikában is felértékelődtek, az úthálózatok fejlesztése, az országok összekötése rendkívüli jelentőséggel bír. A négy visegrádi ország összekapcsolódása Közép-Európa szívében szükségszerű és magától értetődő. Kiváló példája ennek a harmadik alkalommal megrendezésre kerülő, a négy ország látványosságait érintő kerékpárverseny. Emellett a V4 kerékpárviadalok a sport népszerűsítésében is előkelő helyet foglalnak el, hiszen a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség versenynaptárába bejegyzett olimpiai és világbajnoki kvalifikációs versenynek számítanak” – emelte ki a kerékpáros viadal jelentőségét a csütörtöki sajtótájékoztatón Altusz Kristóf helyettes államtitkár a Külgazdasági és Külügyminisztérium képviseletében.

2015v4sajtaj01

Fotó: Vanik Zoltán

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Karla Wursterová, a Nemzetközi Visegrádi Alap igazgatója, Törzsök Zsolt, a Magyar Kerékpáros Szakági Szövetség elnöke, valamint Prosits Attila, a WestEnd City Center ügyvezető igazgatója. “A Visegrádi Együttműködés, a négy tagország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország összefonódása rendkívül fontos mindenki számára, jó kezdeményezés, hogy ez egy ilyen méretű civil programmal is alátámasztásra kerül. Nagyon örülünk, hogy a WestEnd évek óta maximálisan mellettünk áll a rendezvény tökéletes lebonyolítása érdekében és egy kiváló helyszínt biztosít számunkra. Emellett fontos kiemelni, hogy a V4 Kerékpárversenyen teszteljük a 2017-es nyári európai ifjúsági olimpiai játékok kerékpáros útvonalait is, hogy Győrött egy igazán színvonalas hazai rendezésű világversenyt szervezhessünk. Nagyon köszönjük a hatóság képviselőinek és minden itt jelenlévőknek, hogy kiemelkedő munkájukkal hozzájárulnak a nagyszabású események sikeres lebonyolításához” – mondta Törzsök Zsolt, a Magyar Kerékpáros Szakági Szövetség elnöke.

2015v4sajtaj02

Fotó: Vanik Zoltán

A nemzetközi verseny május 16-án Csehországból indul 25 profi csapat részvételével, majd május 17-én a lengyel versenyszakaszon folytatódik a küzdelem. A kerékpárosok május 23-án érkeznek hazánkba, ahol 120 versenyző Budapesttől egészen Győrig kerekezik majd, összesen 124 kilométert teljesítve. A sorozat utolsó állomása a Szlovák Nagydíj május 24-én, melyet aznap este az ünnepélyes díjkiosztó ceremónia zár.

2015v4sajtaj03

Fotó: Vanik Zoltán

A rajtesemény köré egy kétnapos, a nagyközönségnek szóló, biciklis társadalmat összefogó rendezvény is épül, melyet a WestEnd City Center előtt lévő Eiffel téren és a Váci úti Promenádon szerveznek. A V4 – WestEnd Bringa Weekend középpontjában a sport, a biciklizés népszerűsítése, az aktív kikapcsolódásra nevelés, és a biztonságos közlekedés hangsúlyozása áll. A hangulatos eseményen lesz biciklivel hajtott turmix bár, gyerek KRESZ pálya, BMX flatland és trial bemutató, látvány bicikli szerviz és kerékpár árverés, valamint számos kitelepülő.

2015v4sajtaj04

Fotó: Vanik Zoltán