Helyreigazítás

mksz2

A „Hová kerültek a szövetség tízmilliói – avagy miért is olyan nagy az ellenállás az egyszövetségi rendszerrel szemben?” címmel, a Magyar Kerékpársportok Szövetsége által üzemeltetett bringasport.hu portálon 2015. május 22-én megjelent cikkre alulírottak a következő helyreigazítás közzétételét kérjük.

 

A senki által nem jegyzett anyag valótlanságokat tartalmaz, illetve valós információkból hamis következtetéseket von le. A portál üzemeltetéséért, így a cikk tartalmáért az MKSZ elnöke tartozik felelősséggel.

A cikkben felsorolt magánszemélyek semmiféle juttatásban nem részesültek sem a Magyar Kerékpársportok Szövetsége (MKSZ), sem a Magyar Kerékpáros Szakági Szövetség (MKSZSZ) részéről. A cikkben feltüntetett összegek kerékpársporttal kapcsolatos rendezvények megszervezését, kerékpársporttal kapcsolatos egyéb tevékenységek (közte edzői tevékenység, utánpótlás nevelés, eszközbeszerzés) finanszírozását szolgálta. A támogatásokat az MKSZ tagszervezetei kapták, az MKSZSZ elnöksége által 3/2014. március 22. számú határozatában megfogalmazott és nyilvánosságra hozott szempontrendszer alapján. A feltételrendszert az MKSZ vezetése is elfogadta. A tételes elszámolás a 2013-2015. közötti időszakra (és nem a 2014-2015. közötti időszakra, ahogy azt a cikk állítja) a 2015. évi támogatásokat kivéve megtörtént. Jelenleg egyes sportszervezeteknél a hiánypótlás fázisában van.

A támogatások megítélése és a támogatási összeg felhasználása szabályos és MKSZ elnökségi döntés által is szentesített volt. Ezért különösen sérelmesnek tartjuk, hogy az MKSZ (!) által működtetett portálon jelentek meg a hivatkozott valótlanságok. Az anonim cikkíró az MKSZSZ-ben tevékenykedő sportszervezetek és képviselőik befeketítésével kívánja „a kerékpársportban a békét megteremteni, a jó ügyet szolgálni”. Az öt meg három MKSZSZ (és elsődlegesen MKSZ!) tag sportszervezet nevesítésével az anonim cikkíró megjelölte az ellenséget a többi tagszervezet számára.

A cikkíróban fel sem merül, hogy az egyszövetségi rendszerrel való ellenállást objektív körülmények válthatták ki, nem a „jelenleg pozícióban lévő vezetők foggal körömmel való ragaszkodása a kusza és kaotikus helyzet fenntartásághoz”.

Azok a tények, hogy a soron következő MKSZ közgyűlés nincs előkészítve, a május 31-ig kötelezően elfogadandó éves beszámoló nem készült el, a jogellenesen beterjesztett alapszabály tervezetből nem derül ki, hogy mit kíván módosítani az előterjesztő, az alapszabály tervezet jogszabálysértő rendelkezéseket tartalmaz mind nem ismertek az anonim cikkíró számára. Közöljük, hogy a valódi okokat ezekben kell keresni. Az MKSZ elnöke, aki meg kívánja reformálni a szövetségi struktúrát, fórumokon tartott prezentációt ahelyett, hogy kellő időben az elnökség elé terjesztette volna változtatási javaslatait, majd az elnökség konszenzusát bírva a tagság részére olyan anyagokat küldjön, amelyekből azok kellő időben véleményt formálhatnak arról, hogy mivel járhat a struktúraváltás. Mindezek jogszabálysértő elmulasztását a tagság manipulálásával kívánja ellensúlyozni. Ha tevékenysége eredményes lenne, az kusza és kaotikus állapotot teremtene az MKSZ-ben, gátja lenne a tervezett és törvényes működésnek.

A kifogásolt cikk közzétételével az MKSZ elnöke bizonyította, hogy magát tekinti az MKSZ-nek. A cikk állításait előzetesen sem az elnökség, sem a felügyelő bizottság tagjaival nem osztotta meg, ezért az abban foglaltak magánvéleménynek tekintendők. Hamis, kizárólag ártó szándékú magánvéleménynek. Ez a kétségbeesett besározási kísérlet bizonyíték arra, hogy mi várható egy „a kerékpársport és a köz javára” tevékenykedő elnöktől, ha bizalmat kap.

2015. május 25.

Gyurján János
a Gyömrői VSC elnöke, az MKSZ felügyelő bizottságának tagja,
Sutkó Mihály
a Kerépársport 2000 SE elnöke (nem Kerékpársport 2000 Kft. ügyvezetője), az MKSZ alelnöke,
Stubán Ferenc
szövetségi kapitány,
Szabó László
az AKESZ elnöke,
Tóth István
a Szenyor SE elnöke,
Hájas Sándor
az FTC Kerékpár Kft. ügyvezetője,
Takács Gyula
a Ferencvárosi Szabadidő SE elnöke,
Tarapcsák Péter
a Blue Scorpions MC elnöke