Kérdések és válaszok: Sutkó Mihály

bringacafe3

A napokban a BringaCafe online kerékpáros magazin készített interjút Sutkó Mihállyal, a Kerékpársport 2000 SE elnökével, az MKSZ elnökségi tagjával (nem csak) a közelgő Central European Tour kapcsán. A cikk folytatásában ebből a beszélgetésből közlünk egy részletet.

 

Miként kerültél kapcsolatba a kerékpársporttal?

– Az egykori Szovjetunióban Huszt városában születtem. Ott is kerékpároztam sokáig Ungváron, majd a rendszerváltást követően Magyarországra pontosabban Miskolcra hívtak edzőnek 1991-ben. Kezdetben az MVSC kerékpáros szakágát vezettem, majd később versenyszervezéssel kezdtem foglalkozni. Első versenyemet 1994-ben hoztam tető alá, később három évig voltam a Tour de Hongrie főszervezője, ám belefáradva az akkori rengeteg jogvitába kezdtem bele a Central European Tour sorozatába.

Immáron több éve 1.2-es versenyek sorozataként zajlik a CET, amely így fontos állomása a világbajnoki valamint az Olimpiai kvalifikációért küzdő kerékpárosoknak. Milyenek a visszajelzések?

– A Central European Tour mögött rengeteg munka áll. Az évek alatt sikerült elérni, hogy Kassa révén immáron az országhatáron is túlnyúljon az eseményünk. Szinte csak pozitív visszajelzések érkeznek, büszkék vagyunk rá, hogy az elmúlt évben is csak egyetlen hibát találtak a versenybírák a lebonyolításban, holott vannak olyan viadalok, amelyek során több lapot is teleírnak. Elégedettek ezzel a versennyel a környező országok versenyzői is. A versenyek beleilleszkednek a nemzetközi versenynaptárba, nem ütik a környező országok versenyeit sem.

Sokáig csak Te szerveztél UCI kategóriás versenyt hazánkban, ennek mi lehet az oka?

– Egy nemzetközileg bejegyzett versenyből ma nem lehet pénzt keresni. Fizetni kell az UCI-nak a nevezést, a csapatok elszállásolását, étkeztetését, az útvonal lezárásokat, a rendőri erőket, a motoros biztosítást, díjazást és még hosszasan sorolhatnám. Ez elég nagy összeg naponta. Profitorientált szervezetek manapság nem jellemzően rendeznek versenyeket, mert nem tehetők nyereségessé…Mi is 3-4 különböző csatornából tudjuk évről-évre előteremteni azt a napi 8-10 milliós költségvetést, amely szükséges a versenyek magas színvonalú megrendezéshez (önkormányzati források, pályázatok, szponzori bevételek, szövetségi támogatás).

Egy kicsit jobban belefolyva a dolgokba mennyi pénz kell egy 1.2-es verseny megszervezéséhez?

– Sokan félre vannak informálva bizonyos dolgokról. A Central European Tour megrendezése általában nulladós vagy éppen mínuszos, és eddig mindössze egyetlen alkalommal kapott támogatást az MKSZ-től a tavalyi esztendőben 6 millió Forint összegben. Emellett elsősorban a saját kapcsolatrendszeremnek, másodsorban a CET versenyeivel kapcsolatos nemzetközi elismertségnek köszönhetően a Kerékpársport 2000 Sportegyesület (nem Kft. !!!) elindultunk az Itera cég által szponzorált pályázaton és több millió forintot nyertünk, amely az MKSZ-en keresztül folyt át. Ezzel kapcsolatban megdöbbenve láttam a minap a Bringasport hírlevelét, ahol úgy állítanak be, mintha én elloptam volna a szövetség pénzét. De éveket, eseményeket, projekteket mosnak össze tudatosan, így könnyen megtéveszthetik azokat, akik nincsenek napi szinten benne az MKSZ vagy az MKSZSZ életében. Visszatérve a pályázati pénzekre, az MKSZ mind a mai napig visszatart több millió forintot belőle (amikor beérkezett Polony elnök úr döntése alapján másra lett felhasználva, és az elnökségi üléseken rendre kitérő válaszokat ad arra a kérdésre, mikor lesz kifizetve az elszámolt összeg maradéka). Ebből is látszik, mekkora a fejetlenség hónapok óta a szövetség körül.

A teljes cikk a www.bringacafe.hu oldalon olvasható