Kiegészítés Tour de Hongrie ügyben

mkszsz

Törzsök Zsolt MKSZSZ elnök összefoglalta röviden azokat a szakmai problémákat, illetve jogi anomáliákat, amelyek a Tour de Hongrie megrendezésével kapcsolatban merültek fel.

 

 

Eisenkrammer Úr folyamatosan egy az MKSZ birtokában lévő védjegyről beszél, holott nem tudom, hogy miként lehetne két ugyanolyan ábrás védjegy bejegyezve, mivel ez jogilag egy nonszensz dolog. Az érintett időszakban tehát augusztus 4. és 9. között 19 Europe Tour verseny kerül megrendezésre, ebből három a környező országokban, két egynapos Lengyelországban illetőleg a Székely Körverseny, amelyeken magyar csapatok is indulnak, mivel az Olimpiai kvalifikáció évében csak ezeken a kategorizált versenyeken lehet a szükséges pontokat összegyűjteni.

Amennyiben ez nem történik meg, akkor nyilvánvalóan befolyással lesz arra, hogy a „Kiemelt Sportágfejlesztési Programban” bennmaradhatunk-e, arról nem is beszélve, hogy akkor lesz Észtországban az Európa-bajnokság is. Véleményem szerint szakmailag teljesen indokolatlan abban az időszakban versenyt rendezni. Vélhetően ezek miatt az okok miatt külföldi versenyzők sem fognak túl nagy számban hazánkba érkezni. Az említett 30-40 magyar kerékpáros pedig teljesen abszurd, hisz limitált ma azoknak a versenyzőknek a száma, akik egy hatnapos eseményt értékelhetően be tudnának fejezni. Ha az a cél, hogy egy szakmailag nem kiemelkedő eseményt hozzunk tető alá, akkor jó úton haladunk.

A magyar versenyrendszerben azért fontos, hogy egynapos UCI versenyek kerüljenek megvalósításra, mert egy többnapos UCI viadal nem költséghatékony, illetőleg a megszerezhető Europe Tour pontok kapcsán is sokkal több a magyar versenyzők lehetősége az egynapos versenyeken.

Az, hogy az MKSZ elnöksége döntött volna ebben a kérdésben, arról nekem mint MKSZSZ elnöknek, illetőleg az MKSZ alelnökének nincs tudomásom, de a többi tag sem tudott erről. Következésképpen az Elnök Úr által említett dolgok nem megalapozottak. Az MKSZ elnöke február vége óta elnökségi ülést nem hívott össze, csupán egyoldalú elektronikus kommunikációt folytat. Azokat az építő jellegű kritikákat, amelyeket az elnökségi tagok kötelező jelleggel kell, hogy megfogalmazzanak, nem veszi figyelembe. A kerékpáros társadalmunkban rövidtávon nem a strukturális reform a megoldás, hanem az, hogy a megfelelő emberek legyenek a megfelelő pozíciókban, meghallgattatva a másikat, építő jelleggel és előremutatva dolgozzanak.

Összehasonlítva azzal, amit az Elnök Úr a szakági tervezéssel kapcsolatban megfogalmazott azt tudom elmondani, hogy az MKSZ adminisztrációs költségei a többszörösére emelkedtek, a hatékonyság ellenben nem változott.