Magyarországon járt Brian Cookson, az UCI elnöke

cet_sajtaj2015_01

A nemzetközi kerékpársportot két éve irányító Brian Cookson, James Carr az UCI nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója társaságában április 8-án Budapestre látogatott. Cookson úr tájékozódni kívánt a kerékpársport magyarországi állapotáról, problémáiról, és a sportág hosszú távú fejlesztési elképzeléseiről.

 

Óriási dolognak tartom Brian Cookson magyarországi látogatását. Rendkívüli ember, hat éve ismerem személyesen. Nagy örömmel vettük, amikor közel másfél év előkészítés után Sutkó Mihály CET főszervező meghívására igent mondott a tavalyi ponferradai országúti VB zárónapján – emelte ki Törzsök Zsolt MKSZSZ elnök.

© www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Törzsök Zsolt MKSZSZ elnök és Brian Cookson, az UCI elnöke – Fotó: Vanik Zoltán

A reggeli miniszterelnöki találkozón a 2018-2019-re felépítendő új Velodrommal kapcsolatos kérdések is napirendre kerültek, ami kiemelt fontosságú egyrészt a magyar kerékpársport fejlődése szempontjából, másrészt, mert egy fedett kerékpáros pálya adhat csak otthont egy Budapesten megrendezendő Nyári Olimpia pályakerékpáros versenyszámainak.

Brian Cookson és James Carr Polony István MKSZ elnökkel egyeztetett a nemzetközi szövetség által támasztott követelményekről, amelyek alkalmassá teszik az új pályát, hogy otthont adhasson világversenyeknek és olimpiai versenyszámoknak. Célként fogalmazták meg: az új Velodrom elkészülte után Magyarország pályázzon az UCI pályakerékpáros világbajnokság megrendezése.

© www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Sutkó Mihály balra, Brian Cookson középen – Fotó: Vanik Zoltán

A miniszterelnöki találkozót követően Polony István elmondta: a miniszterelnöktől ígéretet kapott arra, hogy újragondolják a Millenáris Velodrom újjáépítésének terveit. A cél, hogy átadásakor a budapesti legyen a világ legmodernebb pályakerékpáros csarnoka.

© www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Brian Cookson és Polony István MKSZ elnök a CET sajtótájékoztatón – Fotó: Vanik Zoltán

Az MKSZ elnöke szerint a beruházás költségei nem emelkednek, viszont a 6,5-7 milliárd forintba kerülő létesítmény az új elképzelések alapján az eddig tervezett 2017 helyett csak 2018-2019-re készülne el. A módosított koncepció szerint a létesítmény funkcióját helyezik előtérbe a látványos építészeti megoldásokkal szemben, így tudják elérni, hogy ne emelkedjenek a költségek. A sportvezető hangsúlyozta, hogy a tervezésben felhasználják Brian Cookson azon tapasztalatait, amelyet még akkor szerzett, amikor 16 éven keresztül vezette a Brit Kerékpáros Szövetséget.

Szerző: Kassai János